top of page

mikroplast fra  kunstgressbaner

Kunstgressbaner inneholder små svarte knotter, som kalles for gummigranulat. Dette kommer hovedsakelig fra gamle bildekk som har blitt kuttet opp. På en kunstgressbane er det oppimot 100 tonn gummigranulat. I Norge forsvinner det oppimot 3-5 tonn granulat i året. Store mengder av dette havner i naturen rundt banen, men også ned i avløp og videre ut i havet.

​

Mikroplast er plast som har blitt brutt ned, til en størrelse på 5 millimeter. Dette er små plastpartikler som går inn i næringskjeden og er med på å ødelegge klimaet. Plast er en omtalt miljøsynder, og mikroplast er ett av de vanskeligste problemene inne plastforurensing å håndtere. Dette kommer av at det er små partikler, og det blant annet ikke kan renses ut fra havet. Det er med andre ord vanskelig å kontrollere når det har kommet i kontakt med naturen.

​

Granulatet har en viktig funksjon for banene og det er krevende å lage gode kunstgressbaner uten granulat. Det er derimot forsket mye på en miljøvennlig erstatning av gummigranulat fra gamle bildekk, men dette er dyre løsninger.

​

Norges Fotball Forbund (NFF) oppfordrer mange klubber til bevisst å jobbe for at granulatet ikke skal forsvinne. De har foreslått en rekke tiltak, som blant annet å arrangere dugnader for å samle granulat. De har også drevet en kampanje kalt #påbanen som jobber med å holde granulatet på banen.

bottom of page